Kto robi sztućce?

Otacza nas mnóstwo przedmiotów codziennego użytku. Każdy sam przed sobą pewnie przyzna, że bez wielu z nich można się z powodzeniem obyć. Zostały kupione pod wpływem impulsu czy reklamy albo zakup był przemyślany, ale wartość użytkowa okazała się mierna. Jednak są przedmioty, bez których trudno żyć.

Wystarczy mieć blachę?

Oczywiście nie każdy może zrobić sztućce i sama blacha to za mało. Ale prawdą jest, że bez względu na to, z jakiego metalu sztućce będą wyprodukowane, najpierw walcuje się blachę. Jeśli mają powstać sztućce ze stali nierdzewnej potrzeba stopu żelaza, chromu, niklu, molibdenu i jeszcze kilku pierwiastków. Taki stop gwarantuje odporność na kwasy, białko, wysoką temperaturę. Stal nierdzewna, jak nazwa wskazuje, jest odporna na korozję i zarysowania. Z blachy umieszczonej w prasie, wycina się wytłoczki każdego rodzaju sztućców osobno. I dalej, w zależności od pożądanego kształtu, wygina się, tnie, tłoczy, walcuje, a potem ozdabia. Na samym końcu sztućce się poleruje, by nadać im blask albo satynuje, to znaczy częściowo matuje. Noże, łyżki i widelce można także poddawać oksydowaniu czyli pokrywaniu cienką warstwą tlenków metali. W efekcie sztućce nabierają ciemnej barwy, zyskując dodatkowo na twardości. Bywa również, że sztućce ze stali nierdzewnej pokrywa się cienką warstwą srebra lub złota i powstają, często kosztowne, sztućce platerowane.

Inne poradniki  Drewniany dom – plusy i minusy.

Współcześni płatnerzy

Pierwsze sztućce metalowe powstały wraz z wynalezieniem metalu, w epoce brązu, ale do powszechnego użytku weszły dopiero w początkach średniowiecza. Ich produkcją zajmowali się płatnerzy, których głównym zajęciem było robienie zbroi rycerskich. Choć minęły wieki, to sztućce nadal produkuje się ręcznie, tylko przy pomocy maszyn. Produkcji sztućców nie da się tak do końca zautomatyzować. Pewnie dlatego nawet te najprostsze nie należą do tanich przedmiotów. Są jednak trwałe i przy właściwej pielęgnacji mogą służyć bardzo długo. Sztućce ze stali szlachetnej można myć w zmywarce. Natomiast platerowane oraz te najcenniejsze, robione z litego srebra trzeba myć ręcznie i wycierać od razu do sucha. Gdy nieco sczernieją lub pokryją się nieestetycznymi plamami łatwo je usunąć pastami i płynami do sreber. Te zanieczyszczenia powstają tylko powierzchniowo, stąd łatwo sztućcom przywrócić blask.

Jest wielu producentów sztućców, którzy często robią także garnki ze stali nierdzewnej. Istnieją na świecie również manufaktury, gdzie cały proces produkcyjny odbywa się ręcznie, a wyroby osiągają zawrotne ceny. Obok dzieł sztuki, inwestowanie w komplety sztućców staje się coraz popularniejsze.

Kto robi sztućce?