Jak prawidłowo kroić tort?

Choć pozornie krojenie tortu wydaje się banalnym zagadnieniem, to jednak nad tematem tym zastanawiają się nie tylko organizatorzy przyjęć – już na początku XX wieku pewien brytyjski naukowiec opracował wzór na takie jego krojenie, aby środek nie obsychał! Oczywiście nie musimy znać tej teorii, aby prawidłowo pokroić tort. Jedyne, co potrzebujemy, to zestaw, na który składają się łopatka oraz nóż do tortu oraz nieco wiedzy na temat krojenia.

Jaki powinien być prawidłowy nóż do tortu?

Nóż przeznaczony do krojenia tortów powinien mieć szerokie, dwustronne ostrze, dzięki czemu ciasto i masa nie będą do niego przylegać. W ostatnich latach pojawiły się także specjalne noże, mające rozszerzony kształt z pustym wnętrzem. Pozwalają one na perfekcyjnie odkrawanie fragmentów tortu, a także ich przenoszenie bez ryzyka, że wypadną. Jeśli natomiast używany jest klasyczny  nóż do tortu, wówczas niezbędna będzie także specjalna szpachelka cukiernicza, za pomocą której zdejmie się i przeniesie odkrojony kawałek.

Inne poradniki  Jak dobrać oświetlenie do wilgotnych wnętrz, np. łazienka?

Schemat krojenia tortów klasycznych

Najłatwiej kroi się klasyczne torty okrągłe. Dla równego podziału można przeciąć go wzdłuż, a potem wszerz, zyskując cztery części takiej samej wielkości. Potem każdą część przekroić na pół i w zależności od liczby osób, powstałe ćwiartki rozłożyć na talerzyki lub też przekroić na jeszcze mniejsze. Prostokątne torty tnie się nie na ćwiartki, a na połówki, co pozwala zyskać nawet do 16 porcji.

A co, jeśli tort nie jest klasyczny?

Torty piętrowe to już „inna bajka”. Tutaj najlepiej zacząć od pokrojenia najwyższego poziomu na ćwiartki, a następnie rozkrojenie go wspomnianym wcześniej sposobem. Następnie nóż do tortu powinien rozdzielić niższe piętro w ten sam sposób i dalej, aż do ostatniego piętra. Dzięki temu na każdym talerzyku znajdą się plastry ciasta z każdego poziomu, a więc podział będzie równy i sprawiedliwy.

Nóż do tortu zwykły czy zaryzykować eksperyment?

Zwykły nóż do tortu można nabyć w każdym niemal sklepie sprzedającym sztućce. Jednak jeśli chcemy zaskoczyć gości nietypowym rozwiązaniem, wówczas warto przejrzeć oferty sklepów online, gdzie znaleźć można wiele różnego rodzaju noży – od wspomnianych wcześniej noży-łopatek po modele designerskie z ciekawymi kształtami. Wybór zależy oczywiście od tego, czy preferujemy klasykę, czy nowoczesność.

Jak prawidłowo kroić tort?